logo

Axel Hedengren

I

18/00/24

Hållbarhet i molntjänster: Två enkla steg att ta nu

Upptäck hur molntjänster kan omvandla din IT-hållbarhet! Utforska AWS initiativ för förnybar energi samt kraften i serverlös databehandling och datalagring för en grönare och mer ansvarsfull framtid

Hållbarhet i molnet

Den miljömässiga påverkan av IT-drift, särskilt datalagring och infrastruktur, är en betydande oro. Även om många organisationer har hållbarhetsplaner, visar de ständigt ökande IT-relaterade utsläppen, som beräknas öka med 30 % årligen, att hållbarhet inom IT fortfarande är en underbehandlad fråga.

En populär strategi för att minska denna påverkan är att överföra arbetsbelastningar till molnet. Studier har visat att flytten till molnet från lokala datacenter har uppenbara fördelar när det gäller hållbarhet:

Molntjänstleverantörer som AWS har tydliga planer och mål för maximal hållbarhet. Till exempel har AWS åtagit sig att driva sin offentliga molntjänst med 100 % förnybar energi till 2025 och att nå nettonollutsläpp till 2040. Molnet erbjuder flexibilitet på ett sätt som lokala datacenter inte gör. Lokala datacenter kräver alltid någon form av överdimensionering. Med andra ord behöver det alltid finnas mer lagrings- och datorkraft tillgänglig än vad som behövs vid varje givet tillfälle. Detta är inte fallet med molnet. Du betalar för det du använder, och resurserna hanteras av molntjänstleverantören för att säkerställa att serverns livscykel hanteras hållbart. Men här är problemet. Detta tar dig bara så långt, och jag är ledsen att säga att det inte är tillräckligt. Visst, att flytta till molnet är mer hållbart, men vad gör du när du väl är där?

Ansvarsfull digitalisering betyder inte att du flyttar varje arbetsbelastning till AWS och sedan anser dig vara klar, det innebär att konfigurera infrastrukturen och datalagringen på det mest hållbara sättet möjligt. Så här gör du.

Två steg att ta just nu

Serverlös databehandling

Kort sagt bidrar serverlös databehandling till hållbarhet genom att optimera resursutnyttjandet. Detta innebär i huvudsak att serverlösa tjänster slås på när du behöver dem och stängs av när de har uppfyllt sitt syfte. Dessutom kan serverlösa funktioner automatiskt skalas baserat på efterfrågan, vilket är avgörande för ständigt växande applikationer.

Ett sätt att uppnå en mer serverlös arkitektur är att använda tjänster som AWS Lambda.

Vad är Lambda? Lambda är en beräkningstjänst som kör din kod som svar på händelser och automatiskt hanterar beräkningsresurserna, vilket innebär att den bara använder det arbetsbelastningen kräver. Inte mer, inte mindre.

Så vad gör detta för hållbarheten? Tja, till exempel, till skillnad från att bygga en infrastruktur enbart kring EC2-instansar, som kräver underhåll av fasta serverkapaciteter, skalar Lambda, som tidigare nämnts, automatiskt baserat på efterfrågan, vilket kraftigt minskar energiförbrukningen. Med andra ord, den dynamiska skalningen av serverlösa funktioner minskar stilleståndstiden och sänker den totala energiförbrukningen, vilket bidrar till ett mindre koldioxidavtryck jämfört med traditionella serverbaserade modeller.

Som en bonus löser Lambdas betalning-per-exekvering prissättning ett annat vanligt problem för organisationer som hanterar mycket data, nämligen att säkerställa att organisationer endast betalar för den datorkraft de använder, vilket minimerar slöseri och maximerar kostnadseffektiviteten.


🤔 Vill du se mer i detalj hur en Lambda-centrerad lösning kan se ut? Kolla in vår senaste fallstudie! 🤔


Datalagring

Nästa steg för att göra din molnanvändning mer hållbar handlar om din datalagring. För att uppnå en hållbar lagringsplan är det viktigt att du anpassar dig till ditt användningsfall och dina specifika behov.

Till exempel, behöver du verkligen att din data ska vara tillgänglig och redo hela tiden? I de flesta fall är svaret förmodligen nej.

Detta innebär att du kan börja titta på alternativa sätt att lagra din data, sätt som förbrukar mindre energi och därför är mer hållbara.

Ett sätt att göra detta är genom att använda AWS S3, som erbjuder flera alternativ för att optimera lagring:

  • S3 erbjuder en funktion som kallas lagringslivscykel. Med denna funktion kan du be Amazon S3 att automatiskt överföra objekt till billigare lagringsklasser eller arkivera eller ta bort dem. Till exempel kanske du lagrar några periodiska loggar för din applikation i en månad eller två, men sedan vill du bli av med dem. Denna S3-funktion tar hand om det.

  • När det gäller data som du inte behöver komma åt ofta, men som behöver arkiveras eftersom du kan behöva den senare (vilket ofta är fallet med Big Data) eller du behöver den av regulatoriska skäl, kan du använda S3 Glacier. Denna S3-nivå är inte bara det mest kostnadseffektiva alternativet, den är också mycket mer hållbar än standardlagringsalternativ.

Bästa praxis = mer hållbart

Det blir uppenbart att det inte räcker att bara "vara" i molnet när det gäller hållbarhet. Det finns så många tjänster i molnet som du kan utnyttja för att säkerställa att ditt koldioxidavtryck är så lågt som möjligt. Två exempel på detta är serverlös databehandling och optimerad datalagring med hjälp av S3.

Den viktiga delen att notera här är att det inte kräver stora investeringar. Smart och ansvarsfull infrastruktur kan hjälpa dig att uppnå bättre flexibilitet, kostnadskontroll och viktigast av allt, hållbarhet. Med andra ord, med rätt kompetens kan du ta ansvar för din digitalisering och maximera hållbarheten, samtidigt som du minskar kostnaderna och förbättrar prestandan.


Vill du veta mer om hur du kan utnyttja de tjänster som beskrivs i detta inlägg? Kontakta oss! info@altostruct.se

Kontakta oss

Nyhetsbrev