logo

Axel Hedengren

I

16/09/23

Fyra enkla skäl till varför du bör använda Infrastructure as Code (IaC)

När vi går in i en ny era av molntjänster, en era av optimering och automation, blir behovet av ett enkelt sätt att konfigurera och distribuera infrastrukturer i molnet avgörande. Hur uppnår man detta?

Det enkla svaret på denna fråga är Infrastructure as Code (IaC). Vi har berört ämnet IaC många gånger i tidigare blogginlägg och annat innehåll på sociala medier, så många gånger att vi förmodligen låter som en repig skiva. Men vi kan inte underskatta vikten av detta koncept. Här är en kort sammanfattning av principerna för IaC och hur det fungerar:

  • Alla molnmiljöer som kör applikationer och andra tjänster kräver att du konfigurerar olika komponenter som operativsystem, nätverk och lagring.

  • IaC låter dig konfigurera och stödja din molninfrastruktur med hjälp av kod istället för att manuellt konfigurera alla inställningar.

  • Om ditt mål är att skapa en tillförlitlig, snabb och lättförståelig infrastruktur (om inte, känner du dig fri att sluta läsa), då bör IaC definitivt vara din väg framåt. Om du är tveksam av någon anledning, kommer detta blogginlägg att ge dig fyra enkla skäl till varför du bör använda Infrastructure as Code.

Fyra "enkla" skäl för Infrastructure as Code

Lätt att distribuera

Att arbeta med infrastrukturer kan vara tidskrävande, särskilt om du gör det manuellt. Den manuella aspekten leder också ofta till inkonsekvenser och dolda fel som kan komplicera saker längre fram. Med IaC kan du ställa in och kontrollera dina virtualiserade resurser genom att koda dem, vilket gör infrastrukturen pålitligt distribuerbar på bara några minuter. En ytterligare fördel med detta är att denna process är mycket upprepbar. Säg att du vill duplicera din infrastruktur för att köra den i en annan region. Med IaC skulle denna region vara igång på nolltid.

För att göra erbjudandet ännu bättre finns det många fantastiska tredjepartslösningar som du kan använda och förbättra för att komma igång. Faktum är att Altostruct har ett eget open-source repository med mallar utformade för olika användningsområden.

⭐️ Läs mer om Altostructs open-source repository ⭐️

⭐️ Kolla in open-source repository direkt ⭐️

Lätt att förstå

I ett nyhetsbrev på LinkedIn, sa vi att skapa en komplex infrastruktur är en av de enklaste uppgifterna i världen. Den verkliga utmaningen är att skapa något extremt enkelt som fungerar. Detta är kanske en av de största anledningarna till IaC: den synlighet och klarhet det erbjuder. Nyligen, i en konversation angående AWS och infrastruktur, hade Altostructs VD, Erik Rehn, detta att säga om svårförståeliga och komplexa infrastrukturer:

"Varje infrastruktur kommer så småningom, när den skalar och användarbasen växer, att bli komplex. Därför, om din infrastruktur är komplex och förvirrande från början, står du inför allvarliga problem längre fram."

Med Infrastructure as Code fungerar koden som en enda sanningskälla för hela din infrastruktur, vilket gör den lätt att förstå, dokumentera och samarbeta kring. IaC uppmuntrar bästa praxis inom dokumentation, versionskontroll och förändringsspårning, vilket säkerställer att alla inblandade har en klar förståelse av infrastrukturens design och syfte. Om du någonsin behöver "överlämna" infrastrukturen till någon annan, kommer en omfattande och flexibel infrastruktur sannolikt att göra denna uppgift mindre av en huvudvärk.

Lätt att hantera

IaC förenklar infrastrukturhantering genom att låta dig definiera infrastrukturkomponenter i kod och deklarativt ange hur de ska se ut. Detta deklarativa tillvägagångssätt gör det lättare att hantera infrastruktur i stor skala, eftersom ändringar och uppdateringar kan tillämpas konsekvent över alla miljöer. Så länge utvecklaren vet vilka komponenter och inställningar de behöver för att köra sin applikation, blir det inte enklare än så.

🚀 Bonustips!

Här är tre utmärkta tjänster som kan hjälpa dig med dina IaC-behov:

  • AWS Cloud Development Kit (CDK)

  • AWS CloudFormation

  • Terraform

Lätt att uppdatera

I ett dynamiskt teknologilandskap kan infrastrukturkrav ändras ofta. IaC är utmärkt på att hantera dessa förändringar. När du behöver uppdatera din infrastruktur kan du göra kodändringar, testa dem i en utvecklingsmiljö och sedan tillämpa dem över staging och produktion med självförtroende. Detta tillvägagångssätt eliminerar behovet av att göra manuella justeringar, vilket minskar risken för konfigurationsfel och säkerställer att uppdateringar tillämpas konsekvent. Med versionskontroll och samarbetsfunktioner inbyggda i IaC-verktyg kan du också hantera uppdateringar mer effektivt inom ditt team.

Några avslutande ord

Infrastructure as Code är ett kraftfullt paradigm för modern IT-drift, som erbjuder många fördelar som strömlinjeformar infrastrukturhantering och ökar tillförlitligheten. Genom att automatisera distribution, förbättra förståelsen, förenkla hanteringen och underlätta uppdateringar, gör IaC det möjligt för organisationer att bättre anpassa sig till de snabba kraven i dagens digitala värld. Oavsett om du är ett litet startup eller ett stort företag, kan införandet av IaC hjälpa dig att uppnå större effektivitet, skalbarhet och agilitet i dina infrastrukturhanteringsprocesser. Så gör det smarta valet och börja implementera Infrastructure as Code i din organisation idag.

🤔 Intresserad av ett verkligt exempel på hur Infrastructure as Code kan hjälpa företag att optimera sin infrastruktur på AWS? Läs denna fallstudie!

Kontakta oss

Nyhetsbrev